Mitteformaalne õpe Hispaania moodi

10.-16 mail toimus Hispaanias Paternas keskkonnateemalise Comenius projekti www.globalsolutions.eu (tõlkes: ülemaailmsed lahendused) kolmas töökohtumine, kus käis neli KÜGi õpetajat ja neli õpilast. Kohtumisel olid esindatud kõik 10 Euroopa riiki, kes projektis osalevad. Sõit sai teoks tänu elukestva õppe programmi „Comenius“ rahastusele.

Tähtsa osa kohtumisest moodustasid hoolikalt ette valmistatud presentatsioonid. Meie esimene esitlus oli Kärdla joogiveest, kus tutvustasime muuhulgas ka arteesia kaeve, ning teises esitluses näitasime Hiiumaa ökoloogilist kaarti ja rääkisime keskkonda puudutavatest headest ja halbadest külgedest. Tehtud töö ja harjutamine tasus end ära, kuna pälvisime teistelt õpilastelt ja õpetajatelt palju kiidusõnu ettekandmis- ja keeleoskuse kohta.

Igaks päevaks oli planeeritud matk, ekskursioon, loov- või muu ühistegevus. Toimus ka üritus, kus kõik riigid esinesid - laulsid, tantsisid, lugesid luuletust või näiteks, nagu meiegi, näitasid videot. Esitlesime äsja Kärdla koolis valminud muusikavideot laulule „Prügimees Cleanaways“, mis oli üks meie kooli keskkonnateemalisel lauluvõistlusel osalenud lauludest. Kuna laulu viis pärines tuntult Village People'i hitilt ning sõnad, mis olid kordamööda nii eesti- kui ka ingliskeelsed, jooksid samuti ekraanid, hakkasid inimesed laulma ning video järgi kaasa tantsima. Laul osutus niivõrd populaarseks, et sellele tehti kordusesitus ja nii mõnigi osaleja ümises seda viisi terve päeva. Suur tänu õpetaja Timo Ligele ning 11.a klassi tüdrukutele fantastilise video ja suure nähtud vaeva eest.

Kui õpetajad ööbisid hotellis, siis õpilasi võtsid vastu külalislahked kohalikud pered. Nad hoolitsesid, et meil oleks hea olla, kõhud täis ja igav ei hakkaks. Sellega suurepäraselt hakkama. Loomulikult saime proovida hispaania rahvustoite, nagu paellat, omletti kartulitega ja muid roogi. Sealsed elanikud olid väga avatud ja sõbralikud, lõbusamaks muutis suhtlemise ka enese kehakeeles väljendamine, kuna tihtipeale ei piisanud neil ingliskeelse sõnavara. Terve nädala jooksul oli võimalik võrrelda erinevate riikide ja koolide keeleõppe taset ning hea oli tõdeda, et see Kärdla koolis nii kõrge on.

Enamik üritusi toimus kohalikus La Salle koolis. Harjumatu oli näha niivõrd erinevat kooli - päeval olid koolimaja uksed kogu aeg lukus, kooli ümbritses müür ning keset koolipäeva oli paari tunnine puhkus, mille tõttu lõppesid tunnid umbes kell 16.00 või 17.00. Kõigil oli alati kodust kaasa võetud võileib, sest koolis oli küll puhvet, kuid korralikku lõunasööki ei pakutud. Hoolimata lukkudest ja müürist olid suhted õpilaste ja õpetajate vahel väga vabad ning sõbralikud.

Muidugi käib soojamaareisiga kaasa päike ja meri. Kuigi kohalike sõnul oli tegemist suhteliselt külma nädalaga, on meie kõigi nägudel nüüd ilus jume ning oli võimalus nautida aasta esimest ujumiskorda Vahemere sinavas vees.

Kärdla Ühisgümnaasium (Hiiumaal) osaleb rahvusvahelises keskkonnateemalises projektis WWW.GLOBALSOLUTIONS.EU

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP