Kokkuvõte töökoosolekust

2. kuni 7. maini toimus Hiiumaal Kärdla Ühisgümnaasiumis Comeniuse projekti www.globalsolutions.eu osaliste kohtumine. Külla tulid kaasalööjad Hispaaniast, Itaaliast, Bulgaariast, Kreekast, Küproselt, Leedust, Poolast, Belgiast ja Inglismaalt.

Kreekast ja Küproselt olid kohal kahjuks ainult õpetajad, teiste osalejamaade õpetajatel olid kaasas ka õpilased. Toimunud kohtumine oli järjekorras kuues ja viimane, varasemad on aset leidnud Kreekas, Belgias, Hispaanias, Poolas ja Itaalias. Projekti rahastajaks on Sihtasutus Archimedes.

Seekordse projektikohtumise teemaks oli toitumine. Ettekannetes käsitleti tervisliku toitumise, kooli-, rämpssöögi ning ka erinevate maade rahvusroogade teemasid. Näiteks bulgaarlaste esitlusest tui välja fakt, et väidetavalt 68% riigi elanikest ei suuda elada rämpstoiduta ja sellega võitlemiseks on valitsus teinud otsuseid, mis toetavad tervislikku toitumist. Paljude riikide esitlustes kõlasid teada-tuntud toitumise põhitõed, mida ikka kiputakse unustama, näiteks soovitus juua piisavalt vett ning tarbida puu- ja köögivilju. Tihti on ju ahvatlev minna lihtsama vastupanu teed ja osta midagi kiirelt valmivat, kuid sellised toiduained ei sisalda tavaliselt piisavalt vajalikke toitained. Küll aga on palju vitamiine ja kasulikke aineid oliiviõlis, millest rääkis oma esitluses Kreeka. Kreeka on ainus riik, kus oliive korjatakse tänapäevalgi ainult käsitsi ja nende jaoks on oliiviõlil lausa religioosne tähendus, ka kasutatakse seda pea kõigis kreeka toitudes. On huvitav teada, et oliiviõlist saadud energia põleb kiiremini kui muust rasvast saadav energia ning on kasulik südametööle. Oma maa toitudest rääkis ka Küpros ning peab tunnistama, et nende tutvustus oli väga huvitekitav. Peale selle, et Küprose toidud näevad välja isuäratavad ja kindlasti maitsevad hästi, on nad osa tüüpilisest Vahemere toiduvalikust, mida eksperdid peavad üheks maailma tervislikumaks. Loomulikult osales esitlustel ka Kärdla Ühisgümnaasium. 10. klassi tüdrukud Kaisa Roots ja Tiiu Üksik rääkisid toitumisest meie koolis ning tutvustasid kama ja musta leiba. Eesti esitluses puudutati ka üht järjest teravamat terviseprobleemi – toitumishäireid. Anoreksia ja buliimia ei ole enam ammu ainult modellide ja näitlejate haigused, neid esineb praeguseks pea igas koolis.
Esitlused hõivasid aga ainult väikese osa projektikohtumise ajast. Õpetajatel olid pikad koosolekud ja arutelud ning õpilastel kunsti- ja käsitööteemalised ettevõtmised. Ühel päeval sõitsid õpilased ja õpetajad koos Hiiumaad avastama, külastati Kõpu ja Tahkuna tuletorne ning militaarmuuseumi, mis külalistele väga huvi pakkus. Õpilastele oli veel organiseeritud suveniiride meisterdamine, tantsu ja laulu õppimine, ning üheks nädala tipphetkeks oli kahtlemata moeshow, kus iga riik tutvustas enda loodud rõivakollektsiooni. Ürituse tegi eriliseks see, et kõik rõivad ja aksessuaarid olid valmistatud jäätmetest: kommikottidest, pudelitest, CD-plaadidest jne. Õpilased olid lasknud oma fantaasial lennata ning tulemus oli huvitav ja nauditav. Kuna kõik külla sõitnud õpilased majutati Kärdla Ühisgümnaasiumi õpilaste kodudesse, olid vabad õhtud sisustatud veidi erinevalt, kuid enamasti korraldati ühiseid grillimisi ning uuriti üksteiselt erinevate maade koolide ja elu kohta. Kindlasti said kõik projektis osalenud majutajad ühe kultuurielamuse võrra rikkamaks. Proovile pandi ka inglise ja kehakeele oskus, sest mitte kõikide Euroopa riikide noored ei oska inglise keelt suurepäraselt.
Kokkuvõttes oli see nädal Kärdla Ühisgümnaasiumis täis tegevust ning terve kool kihas erinevatest keeltest ja kultuuridest. Kahtlemata on sellised ettevõtmised õpilaste silmaringi laiendamise vaatepunktist väga olulised, tänapäeva avatud maailmas on tähtis teada, mis toimub meie ümber ja kuidas elavad noored teistes Euroopa riikides. Projekt www.globalsolutions.eu sai küll läbi, kuid loodame, et peagi on oodata uut Comeniuse projekti, mis annab õpilastele taas võimaluse maailma rohkem tundma õppida.
Üritust kajastas TV3 ( http://www.tv3.ee/online valik ”TV3 UUDISED”-> ”2010”-> ”07/05/10 TV3 Uudised” umbes 32.minut) ja jooksvalt internetiblogi http://comeniusestonia.blogspot.com


Kärdla Ühisgümnaasium (Hiiumaal) osaleb rahvusvahelises keskkonnateemalises projektis WWW.GLOBALSOLUTIONS.EU

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP